"Wild ride 2005"

Четвърто международно състезание по екстремни
ски и сноуборд
17-20 март 2005, Банско, България


Четвъртото поредно Състезание по Екстремни Ски и Сноуборд се провежда традиционно в курорт Банско.

Модерният ски-център Банско завоюва името си на най-привлекателна зимна дестинация за България. Сезон 2004/2005 бе открит от известния скиор Марк Жирардели и от футболната зведа Христо Стоичков. Дължината на ски-пистите достигна 65 км. На разположение на гостите са 1 кабинков лифт, 7 седалкови лифта и 7 ски-влека. Функциалността на ски-центъра, добрата инфраструктура съчетана с историческата и етнографска стойност на град Банско му придават качеството на сериозен европейски курорт.

Целта на Международното състезание е да популяризира свободните стилове ски фриирайд и фриистайл. Проявата дава възможност на международните екстремни скиори и сноубордисти да посетят град Банско и да се възползват от уникалните за тази дисциплина условия в ски-центъра. Два триседалкови лифта и два влека стигат до подножието на трасето и позволяват състезанието да се превърне в атракция. Зрителите и репортери имат прекрасна видимост.

Състезанието се провежда по северния ръб на връх Тодорка (2 748 м ).Надпреварата включва спускане по терени извън ски пистите с необработен сняг и естествени препятствия.

Събитието предизвиква огромен интерес не само от страна на участници и зрители, но и сред българските и международни медии. Авторитетните американски списания "Powder Маgazine" ( САЩ) и "Skiing Magazine" (САЩ ) публикуваха обширни статии за Банско и България, след като техни представители бяха гости на третото издание на състезанието. Снимки от Банско се появиха на първа корица на списание "Poachers", разпространявано в алпийските курорти.

За четвърта поредна година в изданието ще вземат участие български и международни екстремни скиори и сноубордисти от Европа и САЩ. Общият брой на състезателите е над 60, които ще се състезават за награден фонд от 2000 евро (парични и предметни награди).обратно    |    начало